Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik


Basın Bülteni Basın Bülteni


Radyo Radyo

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
CanlıCanlı Yayın Yayın
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuinfo@arakkoyu.com


BİR HADİS BİR HADİS

CEVİZ BAHÇELERİ KURULMASI HAKKINDA BİLGİLER

CEVİZ BAHÇELERİ KURULMASI HAKKINDA BİLGİLER


defa gösterilmiştir
KÖYLERDE CEVİZ YETİŞTİRMEK KARLI OLABİLİR.

Ceviz

Ceviz

 

CEVİZ Yetiştirmek

Bilindiği üzere CEVİZ’in anavatanı Anadolu, Hazar Denizi’ nin güneyi ve İran’ın batısını içerisine alan coğrafi bölgedir. Bu nedenle gerek Ülkemiz ve gerekse doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu komşularımızı da kapsayan alan CEVİZ yetiştiriciliği konusunda en uygun bölgelerdir.

Fakat CEVİZ’e her nedense ülkemiz ve çevre ülkelerde yeterince önem verilmemiştir. Bunun yerine, ya sezonluk ziraat yapılmış ya da ekonomik ömrü CEVİZ’e göre çok kısa olan meyveciliğe yönelinmiştir.

Oysa ki CEVİZ’in değerini kavrayabilsek, emsali hiçbir meyve veya orman ağacı ile kıyas edilemeyeceğini de görebilirdik.

Bütün tarımsal yatırımlar, her biri küçük halkalardan oluşmuş bir ZİNCİR’e benzer.  Bu zincirin gücü ise en zayıf halkası kadardır.  Onun için yapılacak ve kurgulanacak bu tip yatırımlarda, her safhaya çok dikkat etmek gerekmektedir. Çiftçilerimiz ve tarıma yönelecek yatırımcılarımızın en büyük hatası, bu zincirin ardışık halkalarının önemini anlayamamış olmalarıdır.  Bu konudaki en büyük engel de araştırma ve geliştirme dediğimiz AR-GE’ ye önem verilmemesidir. Netice itibariyle kurulacak her bir bahçe birer FABRİKA’ dır. “CEVİZ ÜRETİM FABRİKASI” gibi. Onun içindir ki; kurulacak her bahçenin tesis aşamasındaki kurgulanan mantık zincirinin sanayicinin fabrika kurarken göstermiş olduğu titizliğine eş değer olması gerekmektedir. Aksi takdirde kağıt ve plan üzerinde mükemmel olan bir yatırım hüsranla son bulabilecektir.  Unutulmamalıdır ki;

Hiçbir uygulama mükemmel değildir, mükemmel olan tek şey fikir ve projelerdir.

Birçok meyve ağacı için  avantaj ve dezavantajlar sıralayabiliriz.  CEVİZ en çok avantaj ve en az dezavantajla, yatırımcısına güven veren bir ağaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakımı kolay, kendine has bir hastalığı olmayan, doğa şartlarına maksimum mukavemete sahip, hasadı kolay, meyvesinin depolanması ve uzun süre saklanabilmesi gibi oldukça avantajlı tarafları olan CEVİZ, hırçın arazi ve doğa şartlarına ile oldukça başarılı bir şekilde uyum sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki, bir meyve ne kadar uzun ve masrafsız bir şekilde depolanabiliyorsa, üreticisine o kadar güven verecektir. CEVİZ’ deki en büyük yanlış, her cinsin kendine özgü bir yetişme alanı olması ve bunun bilincinde olmadan bahçe kurulmasıdır. Bunun temelinde yatan gerçek ise insani hatadır.

Bunun için CEVİZ’ le ilgili bazı gerçekleri bilmek gerekmektedir. Çünkü; CEVİZ’ le ilgili var olan oldukça yanlış kanı ve bilgiler vardır. CEVİZ Yetiştiriciliğindeki püf nokta SOGUKLAMA SÜRESİ’ dir. ( soğuklama süresi; hava sıcaklığının 7.2 santigrat derecenin altında geçen saat süresinin toplamıdır.)

Bilinmelidir ki; HER BİTKİ İHTİYACI KADAR SU, EKSİĞİ KADAR GÜBRE İSTER. Fakat her nedense ağacın üretimini tekrarlayabilmesi için dinlenmesi gerektiği, dinlenirken de soğuklamaya ihtiyacı olduğu göz ardı edilmekte ve düşünülmemektedir. Soğuklama, bitkinin gelişimini değil, verimini yani meyve tutkunluğunu BELİRLEMEKTEDİR. Soğuklama ihtiyacını karşılayamamış ağaç, KESİNLİKLE meyve vermeyecektir. Bunun sonuncunda da; CEVİZ her yerde yetişmez fikri oluşmaktadır. Oysa bu hatanın yegane sebebinin insandan kaynaklandığını belirmiştik. Tek ve basit çözüm, doğru yere doğru cinsi tespit edip, dikmektir. Bu husustaki belirleyici unsur SOĞUKLAMA SÜRESİ’ dir

CEVİZ ile ilgili can alıcı hususlardan biri de, dikilecek fidanların kazık kökünün kesilmemesi gerektiğidir. Kazık kökü olmayan fidan, su ihtiyacını karşılayacak kök sisteminin %70 inden yoksun demektir. Bu da ağacın gelişimi için çok önemli bir ayrıntıdır. Bir diğer husus ise AŞI sendromu diye nitelendirebileceğimiz sorundur. “Aşısız hiçbir meyve ağacı olmaz” mantığı CEVİZ’ i olumsuz etkileyen handikaptır. Bitkilerde aşı iki nedenle yapılır. İlki; kötü ve ekonomik olmayan bir cinsi, iyi ve ekonomik artıları olan bir başka cinse çevirmek için yapılır ki bu işlem son derece mantıklıdır. İkincisi ise köken itibari ile birbirlerine benzeyen, anacının ekonomik olarak değer taşımadığı türlerin aşılanarak ekonomik değeri olan türlere çevrilmesi içindir. Örneğin; yöresel ismi ile melengiç (sakızlık) ağacının aşılanarak. Antep Fıstığına dönüştürülmesidir. Görüldüğü gibi her ikisi için de yapılan masraf, harcanan zaman ve her türlü teknik mücadele, mantıklıdır. Fakat APOMİKTİK özelliklere sahip ceviz cinsleri için, az önce sayılan müdahalelerin hiç birine gerek yoktur. Çünkü yapılan her çalışma zaman ve para gerektirmektedir. APOMİKS özelliğine sahip ceviz cinsleri, kendi kendine meyve tutma yeteneğine sahip, anacının özeliklerini sergileyen cinslerdir. Bundan dolayıdır ki; bu cinsler aşı gerektirmez.

Bütün bu bilgiler ışığında yaptığımız AR-GE çalışmaları neticesinde, üstün özelliklere sahip cinsleri bulup, selekte ederek, başta kendi arazilerimiz olmak üzere bahçeler tesis etmeye başladık.

ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir.

Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.

ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir

CEVİZ YATIRIM FİZİBİLİTE RAPORU

ceviz raporu

ceviz raporu

ceviz raporu 1

ceviz raporu 1

Ceviz ağacının yan ürünleri; yeşil kabuk ve yapraktır. Ağacın bu kısımları; boya ile ilaç sanayinde kullanılmaktadır.
Ayrıca, kahverengi dış kabuğu da yabana atılamaz. Kahverengi kabuk; yakacak olarak ve sunta-MDF sanayinde kullanılmaktadır.
Meyve üzerinde yapılacak her işlem mahsule değer katacaktır. Örneğin, kırılıp iç olarak satışa sunulur ise, fiyat 2 katına çıkarak toptan 6 $’a satılabilir. İç cevizin küçük kırıkları ceviz ezmesi yapılabilir, ceviz yağı çıkarılabilir. Meyveler fındık büyüklüğünde iken ceviz reçeli yapılabilir.

CEVİZ BAHÇESİ DİKİM ŞEKLİ

Bahçe tesisine başlamadan önce, yapılması gereken ilk ve en önemli iş, arazinin toprak ve su tahlilini yapmaktır. Tahlil sonuçları, bize neler yapmamız gerektiğini anlatan bir rapor olacaktır.

toprak numunesi almak için, araziyi temsil eden bir yerden çukur kazılarak 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm, 90-120 cm derinliklerdeki aralıklardan 4 adet 1′er kg lik

toprak numuneleri alınarak tahlil ettirilir ( Her 10 dekar için, bu işlem tekrarlanır). Tesis sulama suyunda kullanılacak suyun da tahlili ayrıca yaptırılması gerekmektedir.

Ceviz dikim aralığı, tercihe göre 8×8 ile 12×12 arasında olabilir. Fakat; boş alandan olabildiğince faydalanmak için; Aşağıdaki gibi 10×7 olacak şekilde dikilmesine tavsiye ederiz.

Ceviz dikimi

Ceviz dikimi

FİDAN DİKİM TEKNİĞİ

Fidan çukurları en az 80 – 100 cm derinliğinde olmak üzere açılır.  Çukur açılırken, üst yüzey toprağı bir kenarda toplanır. Bu toprak yaklaşık 1000-1500 gr toz organik gübre harman edilir. Harman edilen bu karışımın bir kısmı, çukurun en alt kısmını doldurulur.  Daha sonda fidan poşetinin en alt kısmı, maket bıçağı ile bir kapak gibi kesilir ve çıkartılır. Altı kesilmiş olan poşet, çukuru ortalayacak şekilde konulup yine maket bıçağı ile alttan üste doğru boylu boyunca kesilir. Burada, dikkat edilecek husus, poşet kesimi sırasında köklere zarar vermemek ve poşet toprağını dağıtmamaktır. Poşet kesildikten sonra poşeti çıkarmadan, kalan harmanlanmış toprak ile etrafı yarıya kadar doldurulur. Daha sonra poşet yavaşça fidan toprağını dağıtmadan çekilir. Henüz çukur yarı yarıya dolu iken, yaklaşık bir teneke can suyu verilir. CAN SUYUNUN İÇERİSİNE FİDAN BAŞINA 10 GR MULTİKÖKLENDİRİCİ İLAVE EDİLİR. Sulamanın ardından, çukur toprakla tamamen doldurulur.  Burada dikkat edilecek husus, fidan poşet yüzey seviyesi ile doldurulmuş çukurun yüzey seviyesinin aynı olmasıdır. Daha sonra yaklaşık bir metre çaplı yalak yapılır ve bir metre uzunluğunda rüzgar kazığı, çapraz olacak şekilde çakılarak fidana elastik bant ile bağlanır. Bundaki amaç; fidanın rüzgardan sallanarak köklerinin hava almasını engellemektir. Dikimden 1-2 gün sonra, fidan çevresinde toprak çökmesinden kaynaklanan oluşacak çatlaklar, toprak hafif karıştırılarak yok edilir.

CEVİZ HASADI

Ceviz Hasatı

Ceviz Hasatı

  • CEVİZ KESİNLİKLE SIRIKLA VURULARAK DEĞİL SİLKELENEREK TOPLANMALIDIR.
  • CEVİZLER TOPLANDIKTAN SONRA, YEŞİL KABUĞUNDAN AYRILIP YIKANMALIDIR.
  • CEVİZLER YIKANDIKTAN SONRA GÖLGEDE HER GÜN KARIŞTIRILARAK KURUTULMALIDIR.
  • CEVİZLER KURUTULDUKTAN SONRA FİLE ŞEKLİNDEKİ ÇUVALLARA KONULMALIDIR.
  • CEVİZ ÇUVALLARI, KAPISI KUZEYE BAKAN VE HAVADAR OLAN KAPALI ALANLARDA MUHAFAZA EDİLMELİDİR.
  • CEVİZLER, KIRILMADAN 1 GÜN ÖNCE ISLATILMALI, KIRILDIKTAN SONRA EN FAZLA 60 GÜN İÇİNDE TÜKETİLMELİDİR
Ceviz Hasatı

 

RESİMLERRESİMLER
GÖNDERİLEN YORUMLARGÖNDERİLEN YORUMLAR

Ekleyen: AYDIN ÖZTÜRK 30 Ağustos 2013, Cuma 10:02
Yukarıdaki hesaplamalar ,50 dönüm için hesaplanmış,daha küçük araziler buna göre kıyaslanıp daha düşük maliyetle de yapılabilir.Örneğin,5 dönüm arazi içn 2.300.-Dolar maliyetle bahçe kurulabilir. Birkaç köylü biraraya gelip ortak ceviz bahçesi kurabilir..

Ekleyen: YALÇIN ARICAN 03 Ağustos 2013, Cumartesi 18:21
23000 dolar için devlet desteği olacak mı. olmazsa bu parayı köylü nasıl bulacak. teşekkürler
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3828

© 2010 arakkoyu.com
Arak Köyü Web Portalı http://www.arakkoyu.com

Tam Ekran